null

 
 
 
Úvod > Blog > S láskou, Váš mahagón
 

S láskou, Váš mahagón

Hovoríme o jednom z najkrajších a najvzácnejších druhov tropického dreva. Pochádza z exotického stromu Swietenia mahagoni, ktorý je národnou hrdosťou Dominikánskej republiky a Belize. Vďačíme im za červenohnedé drevo s mnohoúčelovým využitím.

 

mahagónový nábytok

 

Nadčasové a nenahraditeľné

Ľudia si jeho všestrannosť uvedomili už veľmi dávno. Zaujímavým príkladom je katedrála v Santo Domingo, ktorého interiér je vyzdobený práve mahagónom. Postavený v roku 1515, dokazuje jeho odolnosť, keďže sa stále leskne aj doteraz - bol schopný odolať času, hnilobe a červotočom. Mahagón bol svojou masívnosťou veľkou oporou aj počas dôležitých vojnových bojov, pretože aj vďaka nemu vznikli silné španielske vojenské lode. Drevo sa vtedy dovážalo až z ďalekej Indie.
V súčasnosti, či už ide o jachty, interiér luxusných vozidiel alebo nábytok, využívame drevo zo spomínanej Dominikánskej republiky, ale aj z ďalšieho veľkého zdroja - Afriky.  

 

Spoločný menovateľ pre štýly

Rustikálna patina či Provence? Ich spoločným menovateľom je, samozrejme, mahagón. Útulný štýl stredomorského pobrežia Francúzska, ala Provence využíva ako dominantu neopracované drevo s patričnou patinovanou úpravou, zemité a jednoduché farby vidieckeho mesta. Drevo by malo byť vo svojej prírodnej forme, nábytok v jemne bielej farbe. 

Na druhej strane, čisté linie bez oblúkov a ornamentov, jednoduché police bez zbytočných okolkov, je rustikálny štýl. Je na Vás, ktorý z nich si vyberiete.

 

biely mahagón

 

Mahagónové drevo má bez pochýb svoje čaro. Zasluhuje si o to hlavne už hore zmienená odolnosť, ale aj tvrdosť a otužilosť. Obľúbili sme si ho na nábytku pre jeho krásnu kresbu, dychberúci lesk a materiál, ktorý sa ľahko spracováva. Aj preto vznikli rôzne kolekcie nábytkov v konkrétnych štýloch, ktoré sa pýšia prednosťami mahagónu. Pre príklad uvádzame čerstvú novinku Halifax alebo obľúbenú Provensálsku sériu