Úvod > Blog > Teakové drevo, kráľ tvrdých drevín
 

Teakové drevo, kráľ tvrdých drevín

Teakové alebo tíkové drevo je momentálne čoraz viac vyhľadávané a narastá na jeho popularite vďaka jeho odlišnému vzhľadu od európskych druhov driev a taktiež vynikajúcim vlastnostiam. Medzi tie patrí napríklad vysoká odolnosť voči poveternostným podmienkam aj bez akejkoľvek starostlivosti o povrchovú úpravu. Práve dnes sa budeme tomuto nevšednému druhu tropického dreva venovať.

teakovy záhradný nábytok
 

Pôvod 

Táto obdivovaná tvrdá drevina sa nachádza na juhovýchode ďalekej Ázie, s najčastejším výskytom v Indonézii, Indii či v Thajsku. Najviac ich však nájdete v Barme, kde najvyššie teakové stromy dosahujú tridsať až štyridsať metrov. Keďže si svojich fanúšikov našlo toto tropické drevo veľmi skoro, ich vývoz bol obmedzený a už len preto patrí medzi vzácne druhy. V minulosti bolo využité na výrobu lodí, lodného nábytku. Momentálne sa dá všestranne zužitkovať, najmä čo sa týka nábytku a interiérového zariadenia.
 

teakove drevo
 

Teakové produkty z nášho eshopu

Keďže teak je je tvrdý, pevný a okrem iného i pružný; vďaka vysokému obsahu olejnatých živíc si zachováva svoju stabilitu - je najvhodnejší práve do exteriéru. Maximálny osoh tak majú hlavne záhradné súpravy, ktoré aj takto v lete udržiavajú svoj stabilný vzhľad a a pevnosť. Teakové záhradné súpravy, ktoré nájdete po kliknutí sem http://www.teakandgarden.sk/teakovy-zahradny-nabytok/, sú tak ‘imúnne' voči plesniam, škodcom a ako sa spomína v úvode, vynikajúco zvládajú podmienky za chladu, zimy, mrázu či vetra. 

 

teakova rohožka

Na druhej strane, svoje využitie má aj v interiéri, konkrétne ako teakové rohože. Vydržia akékoľvek množstvo vody či vlhkosti a stačia šikovne nainštaované protišmykové nožičky, a voilá dokonalá rohožka do kúpeľne je na svete. 
Bonus: Pri teakovom dreve platí motto: Čas ukáže. Presne tak, po určitom čase sa objaví to najkrajšie na teaku. Neupravovaný teak, bez povrchového zásahu, nadobudne časom striebornú patinu, pričom kvalitna ostane nezmenená. Čaro prírodného dreva.