Úvod > Blog > Zrkadielko, zrkadielko..
 

Zrkadielko, zrkadielko..

Poznáte ten najuniverzálnejší prvok do Vášho interiéru? Hrajú jednu z významných úloh pri našom každodennom živote. Prvé zrkadlá boli pravdepodobne len odrazy z vodnej hladiny, tvorila ich doska z lešteného kovu, medi, mosadze, a pod. Zrkadlá dnešného typu boli tzv. benátske zrkadlá vytvorené okolo roku 1500. Súčasné sú tvorené tenkou vrstvou hliníka naneseného na zadnú stranu sklenenej tabule. 

 

biele zrkadlá

 

Ako ich poznáme

Pretože sa v ňom vidíme ráno a aj vďaka nemu sa vieme dať dokopy; prezeráme sa pred odchodom z bytu a dokonca jeho malú verziu nosíme v kabelke. Čo však nie je úplne známe je fakt, že zrkadlá dokážu čarovať s priestorom:

  • Napríklad menšie izby. V dnešnej dobe je častým problém i veľkosť príbytku, v ktorom žijeme, miestnosti sú menšie a stiesnené. Zlepšovákom je práve zrkadlo, ktorého odraz spôsobí optickú ilúziu väčšieho priestoru. Ak ich umiestnite oproti oknu, dostávajú dnu viac svetla, čím rozžiaria a tým vizuálne zväčšia tmavšie zákutia.
  • Pokiaľ bude zrkadlo visieť na šírku, miestnosť bude pôsobiť vo svojej šírke. Ak však na výšku, izba získa niekoľko centimentrov navyše. 
  • Nebojte sa určite experimentovať a skúšať odvážne riešenia. Opticky vedia zakryť a zamaskovať aj veľké vstavané skrine, ktoré sú vďaka zrkadlám menším úbytkom priestoru pre naše oči.

 

zdobené zrkadlá

 

A ďalšie tipy a triky

Zrkadlá si väčšinou predstavíme klasické, v predsieni s jednoduchým dizajnom, ktorý nič nepokazí. Ani moderný interiér si nevyžaduje zrkadlo s rámom.
Avšak rámy sú výrazným výtvarným prvkom. Oproti predošlým tradíciám móda opúšťa štvorcové a obdĺžnikové tendencie a vznikajú nápaditejšie tvarové a materiálové riešenia. Jediným obmedzením je, aby rám ladil s interiérom, do ktorého bude zrkadlo dané. Na webe Tintinhal nájdete široký výber zrkadiel, a určite si nájdete aj tie pravé pre seba. 

Ďalší spôsob ako opticky rozjasniť každú izbu je použiť nábytok spojený so zrkadlom. Veľmi dobre vyzerá zrkadlový nočný stolík alebo i skrine so zrkadlovými dvierkami. Celé zrkadlové steny asi nie je potrebné ani spomínať. 
A v neposlednom rade môžu byť zrkadlá samostatnou jednotkou v kategórii dekorácia. Ich úžitková funkcia síce dominuje, no často si uvedomíme, aké vedia byť v interiéri oku príťažlivé. Určite sa nevyhýbajte masívnym rámom a minimalizmu, uvidíte, čo to spraví.