null

 
 
 
Úvod > Blog > Noční pomocníci na Vašich stoloch
 

Noční pomocníci na Vašich stoloch

Svetlo v našich domovoch je dnes už samozrejmosťou. Zo stropov nám visí hlavný zdroj svietenia, byty si zariaďujeme stojacimi lampami, vchody rodinných domov nám osvetľujú nástenné svietidlá a v neposlednom rade sú našimi pomocníkmi aj stolové nočné lampy. Vedeli ste ale, že práve oni sú tu už vyše sto rokov?
 

nočné lampy

 

Prvé pokusy

Slovo lampa pochádza z gréckeho ‘lampas’, znamenajúci fakľu alebo horák. Vráťme sa ale k úplnému začiatku, približne 70 000 rokov pred naším letopočtom, kedy vznikla prvá lampa. Bola to buď dutá skalka alebo kameň a vo vnútri bol vložený mach spolu so zvieracím tukom. Vďaka tejto kombinácii mohol tlieť a poskytovať svetlo. Okolo siedmeho storočia pnl. starí Gréci ich nahradili terracotovými lampami. K väčším svetelným objavom prišlo až v 18. - 19. storočí, kedy boli v domácnostiach zaužívané olejové a plynové lampy. O dnešných lampách, ktoré doteraz používame, sa zmieňuje až koncom 19. storočia. 

 

biele nočné lampy

 

Funkčný doplnok verzus dizajnová dekorácia

Praktické využitie na písacích stoloch, pomocník pri robení domácich úloh, alternatíva jemnejšieho svetla na dlhé pracovné noci, krátke čítania pred pokojným spánkom, príjemná atmosféra v kruhu rodiny a dizajn ladiaci k zvyšku miestnosti. To všetko spĺňa tento malý doplnok, ktorý si môžete preniesť do ktorejkoľvek izby za akýkoľvek účelom. Nečudo, že je taký populárny a chcený. 
V súčasnosti sa nočné lampy zefektívňujú o rôzne faktory. Zlepšujú sa ich funkcie - objavujú sa dotykové lampy, svietidlá s nastaviteľnou intenzitou svetla alebo dokonca aj také, ktoré monitorujú a analyzujú váš spánok; všímame si lepší dizajn - nastaviteľná dĺžka, celá škála farieb, veľkostí a materiálov a často sú samy o sebe na prvý pohľad viac dekoráciou ako funkčným produktom. 

V neposlednom rade..

Nezabudnime spomenúť aj typy svietidiel, ktoré sú nadčasové. Jedna z prvých lámp, ktorú isto poznáte aj z filmov, pre ktorú je charakteristická smaragdovo zelená, sa volala Emeralite. Nájdete ju aj na našom eshope. Tam Vás zaujímavými prvkami očarí mix provensálska s rustikálnymi detailami, určite si všimnete i moderné reflektory na trojnožkách, ale v širokom výbere natrafíte aj na sklenené lampy. Samozrejmosťou je aj tienidlo, ktoré robí lampy kompletné. Tienidlá sú zvyčajne z textilného materiálu, no pri ich vzhľade sa dizajnéri vedia vyšantiť. Tu pravidlo neutrálnych tienidiel k dekoratívnejším lampám nemusí platiť.