Úvod > Blog > Tajomstvá dekoračných figúrok
 

Tajomstvá dekoračných figúrok

Na svete existuje nespočetné množstvo dekoračných figúrok, ktoré nám oživujú obývacie miestnosti. Nehovoriac o iných faktoroch, ktoré ich robia zaujímavými v éteri. Jedny z najbizarnejších v tom najlepšom slova zmysle na našom e-shope sú veľmi podarené modely so zvieracou hlavou, no ľudskou postavou. Ako však takýto minifenomén vznikol?

 

figúrky zvierat

 

Nepreložený výraz 'cynocephaly'

V angličtine ‘cynocephaly' je termín, ktorý popisuje mytológiu o tvoroch so psími hlavami. Úplne prvé mýty sa objavujú v starovekom Egypte, kde bol Boh smrti zobrazovaný so šakalskou hlavou. Na druhej strane, Gréci pred naším letopočtom neuvádzali žiadne podobné záznamy o vyšších postavách, no zmienili sa o ich domnienkach, že v Indii žije lekár, ktorý sa dorozumieva brechaním a jednoduchými pohybmi, aké robia psy. 

 

kovové figúrky

 

Bájky neprestávajú ani v našom letopočte

Predstavivosť nášho ľudstva však nekončí v starovekých mestských štátoch a krajinách. Fámy o zvláštnych polozvieracích tvoroch pokračujú aj ďalšie storočia. Napríklad v teológ a filozof z Rímskej ríše zvaný Svätý Augustín alebo Augustín z Hippa dumá vo svojich spisoch, či by nemali mať rovnaké morálne práva aj ľudia so zvieracími hlavami. Dokonca aj kráľ Artuš tvrdil, že vyhral ťažkú bitku v okolí Edinburghu proti vojakom, ktorí bol napoly psy.
Vďaka obrovskej imaginácii sa stala cynocefália kuriozitou. Počas stredoveku vznikla aj zbierka všetkých kresieb a malieb ‘Historia gentis Langobardorum’ od Paulusa Diaconusa. Fámy však neprestávajú ani v stredoveku, objavujú sa i na ázijskom kontinente oveľa neskôr.
 

V súčasnosti majú iný význam

Mýty o polopsoch a poloľuďoch mali za úlohu vystrašiť a vyvolať negatívne emócie. Hoci sa objavili pokusy o ich znovuzrodenie v Michgane či Wiscosine, dnes nastupujú v oveľa milšej forme, ktorá má okrem okrasnej i praktickú funkciu. Figúrky so zvieracími (nielen psími) hlavami sa udomácnili v našom svete, pôsobia až elegantne a inteligentne. Pri pohľade na nich máme potrebu bližšie skúmať detaily ich výrazov a všeobecne sú skvelým doplnkom na komodách či písacích stoloch. Oživujú formálny priestor a možno vyvolajú aj otázky vo Vašich hosťoch.. Presvedčte sa sami práve tu: https://www.tintinhal.sk/busty-a-figurky/ 

Úplne iné ako tie z bájoslovia.